03-04-13

Vlaams Belang vraagt actie van de schepen Vlaams karakter

Tweetalig, Belgacom, Vlaams karakterTweetalig, Belgacom, Vlaams karakterIn bijlage vindt u een foto van tweetalige signalisatie in de Guido Gezellelaan en de Hoogstraat te Wolvertem. Deze signalisatie staat er al een tijdje (er zijn meerdere borden). Ik heb steeds bij de VCT (Vaste Commissie voor Taaltoezicht) betreffende dergelijke borden klacht ingediend. Tweetalige signalisatie hoort niet thuis in Wolvertem.

De uitspraken op deze klachten waren steeds hetzelfde. Tweetalige signalisatie op openbaar domein mag niet en het is de gemeente die hiervoor verantwoordelijk is. In Meise is er een GAS-reglement hieromtrent. Men kan een boete krijgen van 250 €. Een GAS-reglement dat trouwens op mijn voorstel vorige legislatuur werd ingevoerd.

Ik stelde gisteren aan de schepen van Vlaams karakter hierover een vraag. Welke actie zal hij ondernemen? Zal hij een GAS-boete uitschrijven? Zal hij bij de VCT een klacht indienen?

Ikzelf heb alvast een klacht bij de VCT ingediend.


Raar … deze foto is genomen vlakbij het gemeentehuis en een schepen van Vlaams karakter heeft dit heel die tijd niet opgemerkt.

Vandaag liet de schepen weten dat hij op mijn vragen zal ingaan. De schepen stuurde onderstaand bericht naar Belgacom:


“Bij de Belgacom werken in de Hoogstraat te Wolvertem staan tweetalige signalistie borden. Zie foto in bijlage.

Mag ik U er op wijzen dat Belgacom hiermee de taalhomogenitiet van onze Vlaamse gemeente schendt.

We zulen als gemeente hierover een klachtbrief sturen naar Belgacom, en de gepaste GAS boete aanwenden.

Gelieve zo snel mogelijk deze tweetalig signalisatie te verwijderen. Zoniet zien we ons verplicht om opnieuw een klacht in te dienen bij het Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT).

 

Belgacom is, overeenkomstig artikel 36, § 1 van de wet betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven, onderworpen aan de taalwet in bestuurszaken

Overeenkomstig de vaste rechtspraak van de VCT en met het oog op de vrijwaring van de taalhomogeniteit van eentalige gebieden, is in dergelijke gevallen echter de eentaligheid van de berichten de regel. De signalisatie dient bijgevolg enkel in het Nederlands te zijn gesteld

Ter zitting van 22 maart 2007 heeft de Vaste Commissie voor Taaltoezicht een onderzoek aan deze klachten gewijd en de klachten ontvankelijk en gegrond verklaard. De borden die op het grondgebied Meise, een gemeente van het homogeen Nederlandse taalgebied, moeten een eentalig Nederlandse tekst dragen!”

Hopelijk houdt de schepen voet bij stuk en blijft het niet enkel bij beloften. Ik hou het in het oog … en zag dat er iemand blijkbaar mijn mening deelt en de Franstalige tekst overplakt heeft met VL-zelfklevers.


Jörgen Noens
Vlaams Belang
0474/52.13.47

19:27 Gepost door J in Actualiteit, Algemeen, Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tweetalig, belgacom, vlaams karakter | |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.